Amb 10 anys complerts, a Tomàs Cusiné hem assolit la maduresa. Durant aquest temps, l’experiència adquirida en la recerca dels vins desitjats, la intensitat de treball, la persistència d’una filosofia, la importància donada a la marca, la diversitat i constància en els vins, la tasca en les vinyes, l’impuls dedicat a la comercialització i, per sobre de tot, l’esforç i la passió de tot el nostre equip, ha donat bons fruits, assolint plenament –no, sense dificultats- els objectius marcats en els seus inicis, consolidant el projecte com un celler de prestigi i de confiança.

Tomàs Cusiné ha treballat des del principi amb una visió molt oberta al món, aconseguint introduir els seus vins en més de trenta països. Les puntuacions i valoracions emeses pels crítics són d’una gran consistència a través dels anys, gaudint els vins d’un alt reconeixement per la seva diferenciació, personalitat, subtilesa i amabilitat, mostrant un caràcter propi que reflecteix el paisatge i les terres on les vinyes són conreades.
 

Any rere any, les 30 hectàrees de vinyes de muntanya plantades per sobre dels 700 metres d’alçada han anat aprofundint les seves arrels en la terra, s’han equilibrat vegetativament, han millorant els raïms i les seves qualitats, facilitant la millora constant en els vins resultants i garantint una seguretat en el futur del projecte.

El celler Tomàs Cusiné es troba al poble d’El Vilosell, a l’extrem sud de la denominació d’origen Costers del Segre, dins de la subzona de Les Garrigues, a la província de Lleida; la zona vitícola de més altitud de la meitat sud de Catalunya.

La finca està situada a la cara nord de la serra de La Llena, l’ultima serralada d’El Montsant, que limita al sud amb les comarques de Tarragona, concretament amb La Conca de Barberà i El Priorat.
De relleu força accidentat, compta amb moltes petites parcel•les de vinya plantades entre boscos d’alzines, pins i ginebrons, totes en pendent i amb diferents exposicions i tipus de sòls, predominant l’orientació nord-est. Es tracta de composicions calcàries, amb diverses quantitats de graves i d’estructura franca i franca llimosa, amb bona permeabilitat i frescor.

L'alçada de la finca, els persistents vents - ponent de dia i marinada al vespre-, el contrast tèrmic dia-nit i una pluviometria entre 380 i 600 mm. configuren un clima suau que garanteix una maduració lenta dels raïms, amb veremes tardanes que afavoreixen bona acidesa, grau elevat, pells gruixudes, tanins suaus i una gran intensitat colorant en els vins.

Per a una gestió ecològica i sostenible, adobem orgànicament, llaurem entre ceps i deixem el sòl amb coberta vegetal, a més de fer una intensa gestió vegetativa dels ceps amb tractaments mínims de sofre i coure. Així mateix, aportem valor amb la conservació d’elements arquitectònics de la tradició rural i amb la cura del paisatge i el bosc, amb un pla propi de gestió forestal. La finca és un model que destil•la la filosofia del celler.

Un acurat seguiment dels raïms abans de la collita i una verema en el punt òptim de maduració són de vital importància. L’equilibri entre acidesa, grau, maduresa de les pells i llavors, defineix el treball a fer al celler en cada una de les varietats per aconseguir cada un dels nostres vins.
Els raïms es refrigeren després de la seva selecció en taula de tria, per fer una premaceració en fred mantenint millor la riquesa en fruita i la frescor de la verema, amb una fermentació lenta a baixa temperatura.


El control constant del procés i la interacció amb els mostos en fermentació és exhaustiu en cada moment de la maceració, evitant una excessiva extracció tànnica per tal d’aconseguir vins més elegants, complexos, frescos i de llarga durada.
Una cop transvasats, els vins realitzen la fermentació malolàctica en cups de ciment subterranis i una posterior criança en les millors bótes de roure francès de gra fi de 225 i 500 litres.

Després de deu anyades, doncs, insistim en la nostra actitud d’exigència apassionada per assolir l’excel•lència en l’elaboració del que nosaltres anomenem -pel rigor que entranyen des de la seva concepció- vins conscients.

Segueix-nos a: